Форумче за българите на Майорка Форуми

ДОБРЕ ДОШЛИ! Регистрирайте се и участвайте във форума!

ВходВход

ЧАТ ЗА ВСИЧКИ, разглеждащи сайта

Пускане на ОБЯВИ - ТУК

Форумче за българите на Майорка
За да си помагаме, като споделяме мнения и информация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 
 
Актуални оферти за работни места на Балеарските острови:
 

Съвети към бъдещи и настоящи домашни помощници

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форумче за българите на Майорка Форуми -> Работа и резиденции
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lovely



Регистриран на: 08 Окт 2006
Мнения: 111

МнениеПуснато на: Вто Яну 30, 2007 2:11 pm    Заглавие: Съвети към бъдещи и настоящи домашни помощници Отговорете с цитат

Декалог на домашните помощници
26.07.2006 г. Надя Еремиева

Съвети на "Асоциацията на домашните прислужници" (Билбао) към всички сегашни и бъдещи такива.

Испания е традиционно патриархална държава със слаба социална система, в която съвременното интегриране на жената на работния пазар е бавен и болезнен процес, а мнозинството жени от средна възраст нататък са домакини. В този смисъл непромененото й, от средата на осемдесетте, законодателство регулиращо дейността на домашните прислужници е остаряло и дискриминационно и на тях се гледа не толкова като на наемни работнички, колкото на милосърдни сестри, чиито услуги се възнаграждават, в най-добрия случай, чрез осигуряване на покрив над главата и насъщния, за които дължат воля и благодарност на чорбаджиите си.

Сред броящите се на пръсти феминистки организации, закрилящи дейността им и търсещи поне част от правата им се числи "Асоциацията на домашните прислужнички", към която можете да се обърнете за безплатен съвет и адвокатска защита на телефони +34 94 449 46 49, +34 94 415 54 83 или на елекронната поща info@ath-ele.com (за повече информация http://www.ath-ele.com/cast/donde.htm). Единственото, което ще ви поискат е лична информация, която използват поверително за собствени социални проучвания и регистър.

Сред най-честите им съвети към бъдещи и настоящи домашни прислужници е съблюдаването на някои основни принципи за самосъхранение и осигуряване на данни за евентуални рекламации в бъдеще:

1. Изискайте регулирането на работата ви чрез писмен договор, в който да са ясно обозначени заплащането ви (помнете, че заплатите в Испания са 14, а не 12 на година и това трябва да бъде отчетено в месечното ви възнаграждение), платения ви годишен отпуск и полагащите ви се почивки (задължителни са поне 24 часа седмично вън от дома и по 2 часа на ден, дори за целодневните прислужници, наречени internas), както и каква част от заплащането ще се извършва чрез размяна на услуги (покриване на разходи за квартира и храна - това, за съжаление, е напълно легално) и според какви критерии. Запазете личните данни и адреса на работодателя си.

2. Подсигурете се, от самото начало на влизането ви в дома, че отношенията ви ще са стриктно служебни, избягвайки всякаква емоционална връзка и зависимост от членове на семейството, на което прислужвате. По възможност не ги свързвайте със семейството си и не им предоставяйте данни за връзка (телефон, адрес и пр.).

3. Бъдете вежлива, скромна, трудолюбива, лоялна и пр., но в никакъв случай не давайте излишна лична информация за себе си, дори когато приемате семейството "като свое": имайте предвид, че е твърде възможно милите ви домакини да броят бисквитите в кутията, млякото в хладилника и напитките в барчето, отчитайки всичко, което консумирате, за да го използват, когато се наложи... така че, бъдете трезва и предпочитайте да ви плащат в брой дневната дажба, отколкото да ви отворят широко кухнята и мазето си.

4. Не оставяйте документите си без надзор, нито ги доверявайте за различни легални процедури и уреждане на ситуацията ви: грижете се да присъствате лично при всички подобни обстоятелства.

5. Открийте си при първа възможност лична банкова сметка и дръжте в дълбока тайна всичко свързано с личното ви финансово положение (колкото и незначителни да са "подробностите" около него, не ги давайте никому) и си осигурете разплащането чрез внасяне по личната ви сметка или, в най-лошия случай, чрез чек (никога в брой!): ако някога ви се наложи, това ще е единствения начин да докажете произхода на заплатата си и да направите съответни рекламации на работодателя си.

6. Не приемайте, при никакви условия, ако ви пратят да работите в част от времето ви в друг дом: на техни приятели, роднини, родители и пр. Дори да се е случило само веднъж и да сте го направила под формата "на приятелска услуга", това е легална причина да ви откажат работен договор и съответните обезщетения и отпуски, и да ви задължат да си плащате сама социалните осигуровки, данъци и глоби като еднолична фирма за домакински услуги, а не наемница, каквато сте!

7. Опитайте се, от самото начало, да документирате пребиваването си в съответния дом от определената дата било чрез "случайни" снимки с децата в парка (с дата!) и по рожденните им дни, било по друг някакъв начин. Пазете и архивирайте всички писмени бележки, SMS и регистъра на обажданията от работодателите си: особено ценни са ферманите, в които ви наставляват какво и как да свършите и за колко време (ако нямат дата... слагайте си я вие като ги прибирате).

8. Запознайте се със съседите, хората в квартала и кварталните дюкянчета: важно е за вас да се знае в кой дом работите и откога, така, че винаги, когато ви се отдаде възможност, разпространявайте тази информация и разхождайте децата или възрастните, за които се грижите по обществени места, така, че да ви виждат често. Особено ще са ви полезни и контактите и приятелствата с други домашни прислужници, живеещи около вас.

9. Подходящо е да си наемете самостоятелна пощенска кутия (заслужава си прежалването на годишната такса в Correos!) и сама да контролирате кореспонденцията си.

10. За мечтите си, плановете за смяна на работата или социалния статус и дори за здравословното си състояние се научете да споделяте единствено с възглавницата си, дори в случаите, в които сте сигурна, че сте попаднала "на истински Хора"!

За конкретна информация относно договорните отношения и заплащането можете да консултирате документите на страницата на "Асоциацията на домашните прислужнички" (Билбао), както и да се обърнете за легална помощ към тях.

Източник: http://ide.li/article1463.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форумче за българите на Майорка Форуми -> Работа и резиденции
Часовете са според зоната GMT + 1 Hour
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


За да рекламирате своята дейност напълно безплатно на този сайт...



Нетера ТВ
ITV България
BG Телевизия
DJ Тачо

BG Телевизор

ТВ Справочник


Първият магазин за български продукти



Български ресторант
Can Pastilla



Бай Ганьо - Cala Mayor



Велико Търново -
Cala Mayor



България Турс -
Туристическа агенция



YORDI88



Kebapa - зад
El Corte Ingles


Ресторант
Ambassador



Дон Кебап Pedro Garau



La Cazuela - Can Pastilla



Business Class
Image Studio




Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov