numero de seguridad social.

Търся/предлагам работа за българи на Майорка. Разрешително за работа в Испания и как се взема първа резиденция.Как се подновява резиденция. Къде и какво мога да работя.

Модератор: moderator

iv_koleva
Публикации: 4
Присъединил се: Вто Юли 10, 2007 9:13 am
::

numero de seguridad social.

Публикуване от iv_koleva »

Здравейте
Чули не дочули ,разбрали не доразбрали и ние като другите българи отидохме да си извадим номер за социално осигуряване .Не че имаме резиденции или разрешително за работа- Не ! Но другите си вадят ние що пък не. :lol: Един приятел на съпруга ми каза че като имаш такъв номер могат да те вземат на работа без другите документи.Преди време такъв номер вадели след това .Незнам кьде е истината !!! Някой знаели нещо по темата? Благодаря ви предварително
Потребителски аватар
lovely
Публикации: 111
Присъединил се: Нед Окт 08, 2006 10:54 pm

Публикуване от lovely »

Здравей iv_koleva, ако нямаш разрешително за работа,за да си изкараш Numero de social deguridad ти е необходимо да се регистрираш да работиш като Аутономо. Това значи работа за собствена сметка или cuenta propia. Ти си плащаш сам осигуровките, ти си плащаш данъците и всички разходи, които са свързани с дейността, която ще извършваш. От приемането ни в ЕС всички българи имаме право да работим като Аутономо - така че всеки, който иска може да отиде и да си направи фирма и да предлага някакви услуги - било то боядисване, чистене, слагане на плочки, гледане на дете и т.н. И тогава ще има номер за социално осигурвяване. Но това не означава, че ще има permiso de trabajo и че ще може да работи за някого или cuenta ajena. За да работиш за някой друг пак ще трябва да се подадат документи в екстранхерията и да се чака разрешително. Има фирми, които могат да наемат някой да работи за тях и той да е Аутономо. Но това зависи от вида на дейнсотта. Например могат да наемат на стоеж някой майстор и електротехник и той да е Аутономо, защото им предлага определена услуга, но не могат да приемат сервитьорка или барман Аутономо. Незнам дали ти обясних достатъчно добре 8) Пиши пак ако не разбираш 8)
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
iv_koleva

Здравей lovely там ет тя ,че този номер който получихме за социално осигуряване не е за autonomo .Такъв според думите на един познат - ти вадят след като ти изкарат резиденция и пермисо де трабахо -след като някой реши да те наеме на работа .Преди след като се изкарали горните документи -тогава работодателя ти вадел този номер.
Сигурна съм ,че не е за autonomo защото ме попитаха и не пише ,че е за такова.Питаха ме още от коя държава съм .Казаха също (познати),че на ромънци не вадели и ,че това е ново нещо от януари месец .......незнам .Да не е стъпка към отпадане на забраните :lol:
Потребителски аватар
lovely
Публикации: 111
Присъединил се: Нед Окт 08, 2006 10:54 pm

Публикуване от lovely »

А ти как придоби този номер? Какви документи подаде и работодател ли ти го направи или как? Аз мисля, че е още рано за падане на забрани, все пак казаха още една година, но пък знаеш ли.... Дай повече инфо, ако можеш, как си взе номера. Защото и аз така знам, че първо се подават документи за пермисо де трабахо и след това работодателя ти го прави. Не ти ли дадоха някакъв документ, на който пише, че можеш да работиш като куента ахена?
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
iv_koleva

Здравей lovely -аз съм от 3 месеца на този остров ,изобщо в Испания малко говоря и съм само дочувала разни неща и дори още не работя.Една позната на съпруга ми ни заведе там ,някъде зад Големия Корт Инглез ако искаш ще те заведа,не е проблем -пишеше нещо като ministero de trabajo i social seguridat -ако се не лъжа поискахме от служителката бланка за номер за социално осигуряване -носех паспорт и N.I.E и копие от него .Служителката ме попита от коя държава съм .После всичко останало стана за 5мин след като ми дойде номера. Познатата ни (жената която ни заведе) каза да наблегна ,че този номер не е за autonomo.
A това ,че работодателя ти прави този номер ,след като ти направи резеденция и пермисо де трабахо съм го чувала и аз ,това че неможеш да го извадиш сам и че е било невъзможно преди.
Не документ не са ми дали ,че мога да работя като "куента хена " каквото и да значи тава.
И все пак ....защо ли ми е този номер след като я нямам онази карта на която пише residensia y trabajo.